3D CAD | 3 min Leestijd

10 tips om met SOLIDWORKS de kostprijs te reduceren.

Marco de Groot
20-05-20

hidden-costsJe kunt veel geld besparen door de verborgen kosten (indirecte kosten) bloot te leggen. Deze kosten of beter gezegd verborgen opbrengsten zie je in eerste instantie misschien niet, maar ze zijn er zeker.

We hebben 10 tips voor je om met SOLIDWORKS de integrale kostprijs te ontdekken en te verlagen, zonder afbreuk te doen aan het product. Sterker nog, je ontwikkelt juist kwalitatief betere producten in minder tijd.

Tip 1: Maak meer gebruik van afbeeldingen in technische product documentatie

De kosten voor het maken en onderhouden van product documentatie zoals handleidingen worden vaak onderschat. Het maken van instructies is een tijdrovende klus met veel arbeidsuren. Zeker als er meertalige instructies moeten worden aangeboden. Door de extra vertaalkosten lopen de kosten per woord op!

Deze kosten worden gereduceerd door handleidingen te voorzien van meer afbeeldingen en juist minder tekst. Met SOLIDWORKS composer maken, ook niet engineers,  eenvoudig heldere instructies met indrukwekkende illustraties en afbeeldingen.

Tip 2: Maak gebruik van fotorealistisch renders i.p.v. foto’s

Voor promotie wordt vaak gebruik gemaakt van foto’s. Een statisch proces dat laat in het proces plaatsvindt omdat een fysiek model nodig is. Door renders te gebruiken creëer je eerder in het ontwikkelproces realistische afbeeldingen tegen lagere kosten.

Als bonus biedt het meer flexibiliteit doordat je makkelijker andere aanzicht maakt zonder terug te hoeven naar de fotograaf.

Tip 3: Onderzoek of de productiemethode nog steeds geschikt is voor het productievolume

De productievolumes in de introduction fase zijn lager dan hetzelfde product in de Growth en Maturity fase. Wellicht is de gekozen productiemethode niet meer de beste voor de benodigde volumes. Met name voor mechanische onderdelen kan een andere productiemethode deze directe kosten aanzienlijk verlagen. Een gevolg kan zijn dat het ontwerp hierop aangepast dient te worden. Plan daarom regelmatig Planned Product Maintenance projecten in om dit goed tegen het licht te houden.

Tip 4: Maak productiekosten inzichtelijk voor de engineer

Aanpassingen van de engineer aan onderdelen, kunnen veel effect hebben op fabricage en vaste kosten. Het is dus een meerwaarde voor de engineer om ‘kostenbewust’ te ontwerpen.

SOLIDWORKS Costing is een zeer bruikbaar gereedschap in deze situatie. Aan de hand van een prijstemplate kan de software een baseline bepalen , waardoor het effect van modelaanpassingen inzichtelijk worden.

Tip 5: Begrijp de kostenopbouw van je leverancier

SOLIDWORKS Costing creëert inzicht in de kostprijs van een onderdeel. Met deze analyse krijg je antwoord op de vraag: zijn de gehanteerde prijzen marktconform?

Kan de prijs wellicht onderhandeld worden, bedenk wel dat hierbij altijd een balans nodig is in de relatie met een toeleverancier. Zit je niet vast aan een leverancier, dan loont het de moeite om de productie te verplaatsen naar landen waar tarieven lager zijn.

Tip 6: Zorg voor inzicht in kostenopbouw van je eigen product

In veel gevallen wordt circa 80% van de kosten gedreven door 20% van de gebruikte componenten.

Sorteer in de stuklijst of met behulp van SOLIDWORKS Assembly Visualization de onderdelen op basis van prijs. Kunnen kosten gereduceerd worden op de aanschaf van deze onderdelen of wellicht door alternatieve componenten toe te passen?

Tip 7: Simuleer concepten voordat je ze uitwerkt

Met simulatie kan een engineer in een vroeg stadium veel beter goed gefundeerde keuzes maken. Er kunnen verschillende versies getest worden om zo te bepalen welk concept het beste werkt. Een optimalisatieproces uitvoeren is vrij simpel. De software zal op basis van een aantal variabelen een iteratieproces doorlopen om zo tot het optimale product te komen.

Dit alles beperkt dat het aantal benodigde en dat de uiteindelijke doorlooptijd van een ontwerpproces wordt verkort. Een win/win situatie dus.

Tip 8: Maak je product modulair!

Wanneer klantspecifieke configuraties (regelmatig) voorkomen kunnen engineeringskosten per project worden verlaagd door een bepaalde mate van modulariteit toe te passen voor de producten. Is dit niet mogelijk voor een compleet product, dan kan dit wellicht op ‘modules’ of onderdelen die geheel of gedeeltelijk uitwisselbaar zijn. Hergebruik van onderdelen wordt hiermee in de hand gewerkt. Hierdoor kunnen de kosten verdeeld worden over meerdere projecten. Aan de andere kant zullen de engineers minder bezig zijn met repeterende handelingen en sneller tot een eindresultaat kunnen komen.

Tip 9: Herzie configuraties van het product

De productconfiguratie kan aangepast worden om kosten te besparen. Dit geldt voor nieuwe maar ook voor bestaande producten. Kijk naar de standaard aanwezige functionaliteit in het basismodel. Is er sprake van accessoires die verwijderd kunnen worden of wellicht als losse optie verkocht kunnen worden?

Bij bestaande producten kunnen opties wellicht geïntegreerd worden in andere onderdelen, in verband met kostenbesparingen tijdens de productie. Wanneer hierbij weer de molariteit in ogenschouw wordt gehouden kan hierbij een interessante nieuwe markt ontstaan die er eerder niet was.

Tip 10: Verwijder engineering uit productcreatieproces

De overtreffende trap van modulair ontwerpen en het configureren van een product, is gebruik maken van een productconfigurator. Met andere woorden Configure to order. DriveWorks is een schaalbare productconfigurator, en is in te zetten als gereedschap voor de engineer, maar kan ook uitgebouwd worden tot een volwaardige productconfigurator om de verdere verkoop te verhogen. Op basis van invulvelden en onderhuidse kennisregels zal DriveWorks de benodigde tekeningen genereren zonder tussenkomst van een engineer!.

Op elk productproces kan een kostenbesparing plaatsvinden. Bovenstaande tips kunnen toegepast worden op elk product. Wanneer een aanpassing gedaan wordt de kostprijs van de omzet verbeterd. Elke winst, groot of klein, zal bij groeiende volumes helpen een product rendabel te maken.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Marco de Groot