Design Optimalisatie | 2 min Leestijd

3 goede redenen om met Simulation te starten

Jeroen van der Burg
21-01-21

Een behoorlijk aantal bedrijven maakt nog niet gebruik van virtuele tests met SOLIDWORKS Simulation. Dat vinden we jammer. De volgende drie bezwaren zien we met regelmaat voorbijkomen:

  1. Traditie: Handberekeningen zijn toch voldoende?

  2. Kosten: Simulation is te duur!

  3. Kennis: Ik ben een ontwerper, geen berekeningsspecialist.

In deze blog weerleggen we de bezwaren. Ben jij eigenlijk al om maar je baas nog niet? Geef dan deze goede redenen om te beargumenteren waarom je juist wél moet beginnen met Simulation.

1 Handberekeningen zijn onnauwkeurig en beperkt

‘We doen het al jaren zo’, is doorgaans het standaardantwoord van een ontwerpafdeling wanneer je vraagt waarom ze nog steeds handberekeningen in een Excel uit het vorig millennium gebruiken. Degene die de formules heeft opgezet werkt er meestal al lang niet meer.

Maar begrijp ons niet verkeerd: handberekeningen of ‘vergeet-me-nietjes’, zoals techneuten deze standaardformules vaak noemen, zijn prima uitgangspunten om standaardproblemen mee te berekenen.

Handberekeningen

Trouwens, die standaardberekeningen kun je snel en goed doen met de ‘Beam Calculator’ in de SOLIDWORKS Toolbox functionaliteit. Zie onderstaande afbeelding.

Beam Calculator

Deze formules zijn alleen niet geschikt om complexe systemen door te rekenen. Zeker niet wanneer het gaat om het optimaliseren van een complex model, bijvoorbeeld het minimaliseren van het gewicht. SOLIDWORKS Simulation is hier wél geschikt voor!

2 Simulation bespáárt je juist geld

Je hoeft niet altijd te investeren om te beginnen met Simulation. De basis van SOLIDWORKS Simulation zit namelijk al in het SOLIDWORKS Premium pakket.

Materiaalkosten omlaag

En zelfs wanneer Simulation moet worden aangeschaft door SOLIDWORKS te upgraden of door Simulation Standard aan te schaffen, zijn de kosten in veel gevallen relatief snel terug te verdienen door besparing op materiaalkosten van grote series.

Minder prototypes en ontwerpiteraties

Ook bij kleine series voorkom je kostbare iteraties omdat je al tijdens het ontwerpen kan testen of het ontwerp voldoet aan alle voorwaarden. Dus je komt achteraf niet voor verrassingen te staan als je een prototype maakt. En je hebt niet de kosten van het uitbesteden van een berekening.

3 Simulation is ontworpen voor engineers ...

... niet voor raketgeleerden! Je leert het in 3 dagen training.

Ontwerpers zijn over het algemeen productspecialisten die het liefst modelleren. Maar niets is vervelender om te horen dat je ontwerp en tekeningen moeten worden aangepast omdat ze tijdens een prototypetest of uitbestede berekening achteraf niet naar behoren werken.

Natuurlijk zal het soms goedkoper zijn om een oversized model te maken om een berekening te ontlopen. Maar over het algemeen geldt dat wanneer je een aanpassing vroeg in het ontwerpproces kunt maken een wijziging minder kost. Kijk maar eens naar onderstaande grafiek.

Ontwerpaanpassingen versus kosten

SOLIDWORKS heeft Simulation daarom ontworpen als een engineering tool waarbij het opzetten van een berekening heel eenvoudig is gemaakt.

En OK: voor het beoordelen en het op waarde schatten van de resultaten van een berekening is wel wat inzicht nodig. Maar na een driedaagse training ben je helemaal op de hoogte van de mogelijkheden en prima in staat een correcte interpretatie te maken.

Wil je verder? (Heb jij je baas kunnen overtuigen?)

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van Simulation, het volgen van training of wil je graag meer weten? Neem contact op!

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen van der Burg