Design Optimalisatie | 2 min Leestijd

5 Redenen om SOLIDWORKS Electrical Data in PDM te beheren

Jeroen Drijver
12-03-20

Voor de mechanische engineers is het al jaren heel gewoon om de ontwerpen met een goed revisiebeheersysteem te onderhouden. Daarnaast zijn we ook al gewend dat de “consumables”, zoals Bill of Material PDF’s van drawings automatisch klaar gezet worden voor diegene die ze nodig hebben. Daarbij is door de ingebouwde Bill of Materials functie bij PDM voor iedereen in te zien in welke versie van een installatie welke onderdelen in welke revisie gebruikt zijn. Dat scheelt een hoop vragen voor de engineer.

Informatie van elektrotechnische ontwerpen

Maar als we dan naar de wereld van het elektrotechnisch ontwerp gaan kijken dan stappen we terug in de tijd. Schema’s zijn vaak alleen in te zien in het tekenpakket zelf of op papier. Als je pech hebt liggen er verschillende papieren schema’s bij de te bouwen installatie. Met in ieder papieren schema handmatige correcties en als de machine de deur uit gaat moet iemand die verschillende versies tot één revisie zijn samen te breien.

Als iemand in de organisatie wil weten in welke installatie welke onderdelen gebruikt zijn moet de elektrotechnisch engineer in het pakket gaan kijken en hopelijk heeft hij dan materialen aan de symbolen gekoppeld. In vele verouderde pakketten is dat niet het geval en is er ergens een lijst met daarop de gebruikte onderdelen.

Al met al mag het duidelijk zijn dat hier nog heel wat te verbeteren valt. Door SOLIDWORKS Electrical te integreren in SOLIDWORKS PDM wordt je organisatie en mechatronische organisatie beter op elkaar afgestemd. Lees hieronder de vijf voordelen van het beheren van Electrical data in SOLIDWORKS PDM.

1 Consumables beschikbaar voor de hele organisatie

Met het vrijgeven van een project worden automatische de consumables gegenereerd. Denk bijvoorbeeld aan actuele Bill of Materials PDF’s van het schema en DXF’s van alle schema bladen die automatisch aangemaakt worden.

2 Terug kunnen naar oudere versies

In de meeste pakketten worden wijzigingen over de oude versie heen geschreven waardoor de oude versie verdwenen is. Soms wordt er nog een revisiewolk geplaatst zodat je weet waar de wijziging gemaakt is, maar dat is dan ook de enige referentie naar de historie.

Door electrical projecten in PDM te beheren wordt elke vrijgave opgeslagen, net zoals bij SOLIDWORKS Parts. Je kan dus altijd een oudere vrijgave van het schema openen als je die nodig hebt.

Als de nieuwe versie niet goed blijkt te zijn is het prettig om terug te kunnen naar een oudere versie.

Cloud_hole - kopie

3 Elektrotechnische componenten in PDM

Een elektrotechnisch component bestaat normaal enkel in het tekenpakket als virtuele data en is daarom enkel inzichtelijk voor diegene die toegang hebben tot het tekenpakket.

Synchroniseren van componenten 1

Door de componenten te synchroniseren vanuit SOLIDWORKS Electrical naar PDM zijn deze als virtuele documenten beschikbaar. Vervolgens kunnen gegevens vanuit PDM naar SOLIDWORKS Electrical gestuurd worden en visa versa. Op de speciale datakaart kunnen vervolgens alle gegevens bekeken worden.

extra

4 Beheer van Elektrotechnische componenten

Met SOLIDWORKS PDM zijn we gewend om een life-cycle van componenten te hebben. Een component gaat vaak de volgende stappen door:

  1. Concept
  2. Pending Approval
  3. Released
  4. Under Change
  5. Released
  6. Obsolete

Alle componenten worden gesynchroniseerd met PDM en vormen daar een Electrical Library en net zoals SOLIDWORKS parts kun je deze via een workflow beheren. De status van een component kan vervolgens weer op de Bill of Materials weergegeven worden. Hierdoor kan iedereen in een oogopslag zien of er niet ergens een obsolete component in een Bill of Materials terecht is gekomen.

Electrical Library

5 Betere samenwerking tussen mechanische en elektrisch ontwerp

Er zijn legio voorbeelden van afdelingen die soms langs elkaar werken . Soms levert dat hilarische situaties op, maar bijna altijd verhoogde kosten en extra werk.

You-had-one-job-Funny-electrical

Op het moment dat de verschillende afdelingen meer gaan samenwerken als een mechatronische eenheid dan wordt het aantal fouten kleiner.

Door alle data in één systeem te beheren heb je simpel toegang tot alle data en is samenwerken eenvoudiger.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Electrical gecombineerd met SOLIDWORKS PDM? Neem dan contact op voor informatie over licenties, trainingen en consultancy.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Drijver