7 Tips voor het werken met grote samenstellingen in SOLIDWORKS!

large-assemblies-in-solidworksSOLIDWORKS biedt verschillende mogelijkheden om goed om te kunnen gaan met grotere samenstellingen. Het kan echter gebeuren dat de snelheid van je CAD workstation omlaag gaat wanneer een grote samenstelling van duizenden onderdelen is ontstaan. Dat de computer traag wordt kan verschillende oorzaken hebben, maar met de juiste werkwijzen zijn veel van deze issues te voorkomen

Ik geef je daarom 7 tips voor het werken met grote samenstellingen.

1. Maak gebruik van sub-samenstellingen.

Het is erg verstandig om het ontwerp op te delen in kleinere sub-samenstellingen, en vervolgens deze delen individueel te bewerken als dat nodig is. De hoeveelheid top-level componenten minimaliseren zorgt voor een lagere last op de processor. Daarnaast krijg je een beter overzicht over de gehele samenstelling.  

2. Gebruik zo min mogelijk flexibele sub-samenstellingen.

Flexibele sub-samenstellingen zorgen ervoor dat de vrijheden van de samenstelling meegenomen worden naar de hoofdsamenstelling. In grote samenstellingen is het echter aan te raden om zoveel mogelijk gebruik te maken van “Rigid” sub-samenstellingen. Dit zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid mates dat ge-rebuilt moet worden significant verkleint!

3. Gebruik body patterns – geen feature patterns.

Patterns zijn één van de grootste veroorzakers van performance issues, zeker als deze niet optimaal benut zijn. SOLIDWORKS heeft bij een feature pattern aantoonbaar meer tijd nodig dan bij een body pattern. Wordt er in de onderliggende parts veel gebruik gemaakt van patterns? Dan is het aan te raden om ze eens na te lopen en waar nodig te vervangen voor een body pattern. Dit zal enorm bijdragen in het verminderen van de rebuilt tijd.

4. Minimaliseer grafische “View Settings”.

SOLIDWORKS biedt een aantal opties om het 3D model er fraai uit te laten zien met een aantal “View Settings”. Tenzij het model al helemaal klaar is en er moet een mooie afbeelding gegenereerd worden, heb je de Real View Graphics, Shadows In Shaded Mode, Ambient Occlusion en Perspective niet echt nodig. Terwijl er aan het model gewerkt wordt is het beste om deze opties uit te zetten, zodat er wat extra rekenkracht beschikbaar komt. Deze heb je namelijk hard nodig bij het werken in grote samenstellingen.

Tip: Deze opties zijn uit te zetten door ze te de selecteren in de Heads up Toolbar onder “View Settings”.

5. Laad je componenten in “LightWeight”.

Bij het openen van een grote samenstelling in SOLIDWORKS heb je de mogelijkheid om de samenstelling als “Lightweight” te openen. Deze optie zorgt ervoor dat alle componenten als “lightweight” geopend worden.

Als je componenten in deze mode opent wordt niet de gehele model data voor deze componenten ingeladen. Dit komt ten goede van te systeem prestaties, vooral als gewerkt wordt met grotere samenstellingen. Lightweight componenten verlagen de rebuilt tijd aanzienlijk, omdat deze componenten niet elke keer ge- rebuilt worden als de samenstelling wordt rebuilt.

6. Activeer de “Large Assembly Mode”.

Om de Large Assembly mode aan of uit te zetten ga je naar Tools / Large Assembly Mode. Daarnaast is het ook mogelijk om in de System Options aan te geven dat een samenstelling automatisch moet worden geopend in deze modus als een samenstelling een bepaalde hoeveelheid componenten bevat. De belangrijkste dingen die Large Assembly Mode doet;

  • Het document wordt geladen zonder planes, axes, curves, schetches en annotations weergegeven
  • Auto save wordt uitgeschakeld
  • Edges worden niet weergegeven in Shaded modus
  • Optie voor het niet rebuilden wanneer je terugschakelt naar de samenstelling
  • Transparency opties zijn uitgeschakeld
  • Dynamic Highlight is uitgeschakeld

7. Maak gebruik van Speedpak.

Speedpak versimpelt sub-samenstellingen binnen een grote samenstelling, door een aparte configuratie te creëren binnen de sub- samenstelling. Deze configuratie zal alleen informatie inladen die nodig is om de referenties op top-level niveau te behouden. Deze functionaliteit vermindert de hoeveelheid mates dat ge- rebuilt moet worden, wat ervoor zorgt dat deze fase minder tijd zal kosten. Daarnaast wordt er maar een klein gedeelte van de vlakken en onderdelen gebruikt in Speedpaks. Dit zal het geheugen gebruik minimaliseren wat weer positief is voor de prestaties van uw systeem.

SOLIDWORKS is heel goed in staat om met grote samenstellingen om te gaan, mits je de daarvoor de aangereikte werkwijzen gebruikt.