SOLIDWORKS Tips, 3D CAD | 2 min Leestijd

9 tips om effectiever te werken in SOLIDWORKS Sketch mode

Jeroen van der Burg
18-02-20

Schetsen in SOLIDWORKS is de basis voor het creëren van verschillende losse elementen. Deze elementen zijn vervolgens weer de basis voor het maken van onderdelen, die uiteindelijk samen worden gebracht in samenstellingen. Door eenvoudig te schetsen wordt het makkelijker om dingen te ontwikkelen en aan te passen in SOLIDWORKS. In dit blog geven we je 9 handige tips om nog effectiever en sneller te werken in SOLIDWORKS Sketch mode.

Tip 1: Dimension automatisch tangent plaatsen

Wil je een dimension aanmaken die tangent is aan een arc (boog of cirkel)? Hou de shift-knop ingedrukt bij het bematen van een boog. De Dimension wordt dan automatisch tangent geplaatst.

1_Sketch_mode

Gewoon bematen boog

2_Sketch_mode

Tangent bematen boog


Tip 2: Voorkom ongewenste relations

Door de Control (Ctrl) toets in te drukken tijdens het sketchen zet je tijdelijk de Automatic Relations uit en voorkom je ongewenste relations zoals: snappen naar vertices, horizontaal, verticaal, loodrecht en midpoint relations.

Tip 3: Verander het actieve 3D-schetsvlak

In 3D sketch mode kun je de Tab-toets gebruiken om het actieve 3D-schetsvlak te veranderen. De XYZ weergave bij je muis laat dan zien in welk vlak er wordt getekend en zal elke keer veranderen als je op ‘Tab’ klikt.

3_Sketch_mode

Tip 4: Eenvoudig sketch-entiteit kopiëren

Een sketch-entiteit kopiëren in SOLIDWORKS Sketchmode is nog eenvoudiger dan kopiëren en plakken met Ctrl+C en Ctrl+V. Druk Simpelweg de Ctrl+knop in tijdens het verslepen van de entiteiten. Ctrl-slepen werkt overigens ook voor het kopiëren van componenten in een samenstelling of het offsetten van een Reference Plane. 

4_Sketch_mode

Tip 5: Snel het Shortcut-menu raadplegen

Door op de S-toets te drukken verschijnt het Shortcut-menu tijdens het schetsen. In plaats van naar de toolbar of rechterbovenhoek te gaan van het programma gebruik je het Shortcut-menu voor het afsluiten van de Sketch Mode. Het Shortcut menu kun je overigens ook in partmode, assembly-mode en drawing-mode oproepen.

5_Sketch_mode

Tip 6: Voeg de Extrude knop toe aan het Shortcut-menu

Voeg de Extrude (Fly-out Toolbar) knop toe aan het Shortcut-menu. Hierdoor kun je vanuit je sketch meteen naar een Extrude of Cut-extrude commando toegaan.

6_Sketch_mode

Tip 7: Gebruik het Selectie menu om Sketch Mode af te sluiten

Gebruik het Selectie menu in plaats van naar de toolbar of rechterbovenhoek te gaan voor het afsluiten van de Sketch Mode. Het selectie menu verschijnt wanneer je een sketch-entiteit selecteert. Dit menu kun je overigens ook gebruiken om de Smart Dimension op te roepen.

7_Sketch_mode

Tip 8: Voeg de Delete-knop toe aan het Selectie menu

Sinds SOLIDWORKS 2015 kun je in het selectiemenu commando’s toevoegen. Dit doe je middel van de rechtermuisknop en door dan op ‘Customize’ te klikken. Zo is het erg handig om de delete knop toe te voegen zodat je snel onnodige zaken kunt verwijderen.

8_Sketch_mode

Tip 9: Automatisch dimensions oproepen

Door in de SOLIDWORKS Opties de instellingen aan te passen verschijnen tijdens het schetsen automatisch dimensions. Wanneer je een waarde intypt terwijl je zo’n maat ziet dan zal de Dimension in de schets komen. Ga je daarna door met schetsen dan verdwijnt deze Dimension weer.

Je kunt deze mogelijkheid activeren in het menu. Ga naar Tools > Options > System Options > Sketch > ‘Enable on screen numeric input on entity creation’ en vervolgens vink je ‘Create dimension only when value is entered’ aan (zie ook onderstaande afbeelding).

9_Sketch_mode

Door deze 9 tips in SOLIDWORKS Sketch mode toe te passen ben je in staat om nog sneller en effectiever met het programma te werken.

10_Sketch_mode

 


Nog prettiger en efficiënter werken?
Lees ook onze andere tips & tricks blogs.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen van der Burg