SOLIDWORKS Tips | 2 min Leestijd

Activeer Online Licensing met SOLIDWORKS 2019

Winfred Rozeboom
16-06-20

Wisselen van werkstation wordt veel gemakkelijker

Heb je een standalone SOLIDWORKS licentie en wissel je regelmatig van computer? Dan vergeet je waarschijnlijk weleens om de licentie te deactiveren op de vorige computer. In dat geval is de nieuwe “Online Licensing” functionaliteit in SOLIDWORKS 2019 wellicht de oplossing! In dit blog lees je wat Online Licensing precies inhoudt, en hoe je het kunt aanzetten.

Welke soorten SOLIDWORKS licenties zijn er?

Wanneer je een SOLIDWORKS licentie koopt, kun je kiezen tussen twee verschillende type licenties; een standalone of een netwerklicentie. De standalone licentie was altijd gebonden aan een computer, maar met de komst van Online Licensing in SOLIDWORKS 2019 kunnen standalone licenties gekoppeld worden aan een gebruiker.

Er zijn drie verschillende opties voor SOLIDWORKS licenties:

  • Standalone Licentie (Machine Activation): De licentie is gebonden aan 1 computer. Je kunt eventueel handmatig de licentie deactiveren op de ene computer (via Help > Deactivate License) en activeren op een andere computer waar ook SOLIDWORKS op staat.
  • Standalone Licentie (Online Licensing): De licentie is gebonden aan 1 gebruiker via zijn of haar MySOLIDWORKS account. Op het moment dat je SOLIDWORKS opstart, log je in met je MySOLIDWORKS account. Naast een computer met een bestaande installatie SOLIDWORKS, moet je dus ook een internetverbinding hebben.
  • Netwerklicentie: Meerdere licenties worden beheerd door een centrale server. Zodra iemand SOLIDWORKS opstart op een computer in het netwerk maakt de computer verbinding met de server om te zien of er een licentie vrij is. Wanneer SOLIDWORKS wordt afgesloten, wordt de licentie weer vrijgegeven voor iemand anders. Deze optie is geschikt voor bedrijven met meerdere werknemers die SOLIDWORKS maar een deel van de dag gebruiken.

Hoe activeer je SOLIDWORKS Online Licensing?

Je kunt je standalone licentie gemakkelijk omzetten van Machine Activation naar Online Licensing door de volgende stappen te volgen.

1. Deactiveer de licentie eerst op de computer waar de licentie op geactiveerd is.

Menu optie om een SOLIDWORKS licentie te deactiveren

2. Open een browser zoals Google Chrome en ga naar www.mysolidworks.com. Log in met je SOLIDWORKS ID (Als je nog geen ID hebt, kun je die hier ook aanmaken).

3. Eenmaal ingelogd, selecteer je de Admin Portal in het dropdown menu onder je naam.
Menu pad om naar de Admin Portal te gaan in SOLIDWORKS(Alleen Admins kunnen in de Admin Portal. De eerste gebruiker van een bedrijf is per definitie Admin. Deze Admin gebruiker kan vervolgens andere gebruikers binnen het bedrijf Admin rechten geven, zodat zij ook toegang hebben tot de Admin Portal.)

4. Selecteer op de Products pagina het product dat je wilt omzetten naar Online Licensing.

Omzetten van een SOLIDWORKS stand-alone licentie naar Online Licensing via de Admin Portal5. De standalone licentie is nu omgezet naar Online Licensing. De volgende keer dat je SOLIDWORKS opstart, krijg je de volgende melding. Klik hier op No en sluit SOLIDWORKS weer af.

SOLIDWORKS pop-up Product Activation failed na omzetten stand-alone licentie naar Online Licensing6. Na de tweede herstart van SOLIDWORKS wordt er een login menu weergegeven waar je in kunt loggen met je MySOLIDWORKS inloggegevens.

SOLIDWORKS login scherm voor je MySOLIDWORKS account

7. Je bent nu aangemeld bent met je SOLIDWORKS ID. Als het nodig is, kun je offline werken met behoud van de SOLIDWORKS licentie door te klikken op Take License Offline.

SOLIDWORKS menu optie om een licentie offline te gebruiken

 

Voor welke producten is Online Licensing beschikbaar?

SOLIDWORKS Online Licensing is beschikbaar voor alle SOLIDWORKS producten met een standalone licentie, waaronder SOLIDWORKS 3D CAD. Je kunt zelf bepalen of de licentie gebruik maakt van het nieuwe Online Licensing (gekoppeld aan een gebruiker) of Machine Activation (gekoppeld aan een computer).

Dit nieuwe licentietype is ideaal voor gebruikers die regelmatig wisselen van computers waar SOLIDWORKS op is geïnstalleerd. Online Licensing maakt een einde aan het manueel deactiveren en activeren van licenties!

 

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Winfred Rozeboom