Virtueel testen | 1 min Leestijd

Betere klemmenstroken met SOLIDWORKS Electrical 2021

Jeroen Drijver
21-04-21

Vroeger zagen klemmen in een elektrokast er heel eenvoudig eruit. Deze simpele tijden zijn geweest! Tegenwoordig zien de klemmen er een stuk spannender uit. Die complexiteit heeft een impact op het ontwerp natuurlijk. Gelukkig weet SOLIDWORKS daar wel raad mee.

Wago klem met diodeEenvoudige klem uk-1.5NKlem met optocoupler

 

Moderne klemmen

Moderne klemmen hebben allerlei functionaliteiten ingebouwd zoals diodes, zekeringen en galvanische scheiders. Een andere ontwikkeling is dat er meerdere klemmen in meerdere verdiepingen op elkaar worden gezet. Hieronder een voorbeeld van de 280-510 van het bedrijf Wago.

3 Etageklem met kleuren in de behuizing van de klem3 Etageklem met kleuren in de behuizing van de klem schema

 

Klemmen beter weergeven op technische documentatie

Deze mooie ontwikkelingen moeten natuurlijk ook goed in de technische documentatie weergegeven kunnen worden. Goed nieuws! Sinds SOLIDWORKS Electrical 2021 is er de klemmenstrookweergave.

Hoe gebruik je de klemmenstrookweergave?

Open SOLIDWORKS Electrical, klik op het ‘Project’ tabblad in de Command Bar en klik op ‘Terminal Strips’. Om de klemmenstrook te genereren klik je vervolgens op ‘Generate drawings’.

Generate drawings

Vervolgens kun je via Project - Configuration de weergave configureren:

Klemmenstroken configureren

Nu kun je de specifieke weergave per klem instellen. Selecteer bijvoorbeeld de ‘power scheme’.

power scheme

In het volgende venster kan je het symbool naar wens aanpassen.

symbol properties

Je hebt in het volgende venster de keuzes tussen verschillende symbolen:

symbols to draw terminal strip

Voorbeeld van een klemmenstrook: drie etageklem

Je ziet hieronder een drie etageklem waar per niveau ook de naam weergegeven wordt. (Wederom de 280-510 van Wago). Daarnaast een klem met daarin 2 zekeringen en een led opgenomen. Handig, zo zie je meteen waar de klem uit bestaat.

Klemmenstrook

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van SOLIDWORKS Electrical? Neem dan een kijkje op de productpagina of vraag een offerte aan.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Drijver