3D CAD | 2 min Leestijd

De drie manieren om te weten of je medewerkers SOLIDWORKS optimaal gebruiken

Jeroen Maas
18-03-21

Het spreekwoord ‘zolang je leeft blijf je leren’ zegt het eigenlijk al. Ons hele leven lang leren wij nieuwe dingen. Of het nu gaat om zaken die we nodig hebben om ons staande te kunnen houden in de maatschappij of kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een hobby of werk.

Ons gedrag of handelen doorloopt altijd verschillende leerfases beschreven door de psycholoog Maslow; 1. onbewust onbekwaam, 2. bewust onbekwaam, 3. bewust bekwaam en 4. onbewust bekwaam. Dus kort gezegd van ‘je bewust zijn dat je iets niet kan’ tot het ‘zonder te veel inspanning kunnen doen van een bepaalde taak of handeling’.

leercurve mazlow

Voor veel dingen in het leven volgen we een opleiding of training. Dat is de start om uiteindelijk in de leerfase ‘onbewust bekwaam’ te komen. Ons niveau van bekwaamheid wordt uiteindelijk bewezen door een diploma of certificaat dat we krijgen.

Is je kennis nog wel actueel?

Veel engineers leren zichzelf via een 3D tekenprogramma als SOLIDWORKS aan, via een SOLIDWORKS tutorial óf leren ontwerpen via een basistraining SOLIDWORKS. Op het moment dat ze genoeg weten om vooruit te kunnen, kijken ze vaak niet meer terug.

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: heb ik voldoende actuele kennis en vaardigheden om het maximale uit SOLIDWORKS te halen? Zet ik de software wel efficiënt in?

Dat zijn belangrijke vragen, temeer omdat SOLIDWORKS elk jaar een update krijgt. De software waar je ooit mee hebt leren werken of in getraind bent, is na een aantal jaren flink veranderd. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe, slimmere functionaliteiten zijn toegevoegd om dezelfde stap efficiënter uit te voeren. Bovendien zijn goede, actuele vaardigheden de basis van ontwerpen voor nieuwe machines of producten.

Het ontwerpen van een nieuw product kost over het algemeen veel tijd. Een groot gedeelte van die tijd besteed je aan het visualiseren van het ontwerp en het creëren van informatie voor productie en assemblage.

Door je kennis up-to-date te houden door middel van bijscholing zet je de software beter in en verkort je de ‘time to market’ van een product. Je bespaart er tijd en geld door en verdient de investering in bijscholing snel terug.

Hoe kan ik weten of we SOLIDWORKS optimaal inzetten?

Wil je weten of je medewerkers de software optimaal gebruiken? Is hun kennis up-to-date en werken ze efficiënt? Voor dit soort vragen bieden we de volgende diensten aan.

OPTIMALISATIE-1Kennistests

Om het kennis- en vaardigheidsniveau in het gebruik van de software inzichtelijk te maken, hebben we een digitale kennistest voor engineers en tekenaars die met SOLIDWORKS werken. Deze test is gericht op de kennis van functies die de snelheid van opzetten, wijzigen en overdracht van 3D-modellen beïnvloeden. De resultaten van de test geven een goed beeld van het kennis- en vaardigheidsniveau van de medewerkers.

Als hieruit blijkt dat het niveau onvoldoende is, dan bieden we verschillende mogelijkheden om de kennis bij te spijkeren. Bijvoorbeeld in de vorm van training.

CONSULTANCYInventarisatie ontwerpprocessen

Na een kennistest weet je of je medewerkers voldoende kennis hebben van SOLIDWORKS. Maar om te bepalen of de kennis op het gebied van ontwerpen goed wordt toegepast én de huidige ontwerptools goed worden ingezet is een inventarisatie van de 3D-ontwerpprocessen onmisbaar.

Naar aanleiding van de resultaten brengt een van onze experts advies uit over mogelijke verbeteringen op het gebied van het gebruik van SOLIDWORKS, de werkwijze en de samenwerking tussen de verschillende afdelingen.

 

Certificering

Tot slot biedt SOLIDWORKS gebruikers de mogelijkheid om kennis en vaardigheden aan te tonen door middel van internationaal erkende certificering. Om deze te behalen maak je examens. Sluit je de examens succesvol af? Dan krijg je een certificaat en een vermelding in een internationale SOLIDWORKS database.

Deze certificering geeft bedrijven de zekerheid dat engineers de software optimaal kunnen gebruiken. In sollicitatieprocedures is het niveau van softwaregebruik van de betreffende sollicitant meteen bekend. Gecertificeerde gebruikers onderscheiden zich hier dus mee op de arbeidsmarkt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden waarmee we ook jouw ontwerpproces kunnen optimaliseren? Neem dan contact met ons op. Of neem een kijkje op onze Consultancy pagina.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Maas