Communicatie | 2 min Leestijd

Default Template: maak eenvoudig mooie renders in Visualize

Jeroen Spee
16-12-20

image1Een goede render maken. Daar komt best wat bij kijken. Je moet er de kennis en tijd voor hebben. Maar soms heb je snel even een plaatje nodig voor een presentatie. Goed nieuws! Als je default templates gebruikt in Visualize, dan maak je in een handomdraai aansprekende afbeeldingen. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.

1       Zet alles klaar in SOLIDWORKS Visualize

Start SOLIDWORKS Visualize en begin een nieuwe file.

image2

Open een voorbeeldmodel via ‘Import’ om de juiste oriëntatie van de camera’s goed in te richten.

 

image3

Zet in ieder geval de Scene uit, want deze maak je in Visualize aan.

image4

2 Plaats je ontwerp in een HDRI-omgeving

Ga naar Library en importeer een gewenste Environment. Twee omgevingen die veel worden gebruikt zijn:

  • Warehouse
  • Chrome Studio New

image5

Je kunt ook meerdere HDRI (High Dynamic Range Image) omgevingen in de 3D Viewport slepen. Hierdoor kun je per model nog wisselen van HDRI. Het verschil in geometrie en kleur kan er namelijk voor zorgen dat de gekozen HDRI niet voor elk model geschikt is.

Ga naar het Scene tabje en verwijder de backplate en de Environment die al aanwezig waren in de standaard template. Er moet altijd één environment aanwezig zijn, dus je kan niet alles wissen.

image6

Selecteer één van de gekozen HDRI’s en ga vervolgens naar de ‘Background Color’. Kies hier de gewenste achtergrondkleur (een grijstint kan ook een gaaf resultaat geven).

image7

3 Poseer en fotografeer uit verschillende hoeken

Nu de HDRI in de template zit gaan we aan de slag met de camerastanden. Ga naar het tabje ‘Camera’.

Maak verschillende camerastanden aan. Kopieer de camera ‘Default Camera’ meerdere keren. Verander de naam en pas het aanzicht aan. Bij de main toolbar vind je ook standaard aanzichten ‘View Presets’) die gebruikt kunnen worden om de aanzichten te creëren. Lock alle aanzichten vervolgens zodat je deze niet per ongeluk kunt veranderen. Views locken kan in het ‘View Presets’ menu of onder het general tabje (zie onderstaande afbeelding).

image8

4 Verwijder het voorbeeld

Nu de template is ingericht kan het voorbeeld model uit de template worden verwijderd. Sla de file template op.

image9

Rebuild de thumbnails zodat het plaatje van het voorbeeld model verdwijnt.

image10

Stel de template in als default.

image11

image12

5 De default template werkt!

Nu is de basis gelegd! Open SOLIDWORKS model of start een nieuw project en de default template wordt automatisch gebruikt. Scheelt dit tijd? Jazeker!

image13

Meer tips?

Wil jij het uiterste uit je modellen halen? Dan heb je simpelweg mooie visualisaties nodig. Wil je leren hoe je van je SOLIDWORKS 3D CAD model aansprekende afbeeldingen, animaties of video’s maakt? Volg dan de Visualize training van Design Solutions.

Wil je graag dit werk uitbesteden? Dat kan ook! Maak dan gebruik van onze Visualisatiedienst.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Spee