Hoe plaats je snel bevestigingsartikelen met de SOLIDWORKS toolbox?

Fastners
Het plaatsen van bevestigingsartikelen in samenstellingen kan een tijdrovende klus zijn en wordt om die reden nog wel eens overgeslagen. Echter biedt het hebben van een complete samenstelling vaak veel voordelen tijdens het verdere verloop van het proces. Denk aan het tijdig opsporen van knelpunten in de 3D modellen, calculeren met de juiste hoeveelheden bij werkvoorbereiding of eventueel werken met een gekoppeld voorraadbeheersysteem.
Bekijk in de 5 minuten video hoe SOLIDWORKS engineers de tools biedt  om op een efficiënte manier bevestigingsartikelen te plaatsen.

De SOLIDWORKS toolbox helpt je met de juiste afmetingen

SOLIDWORKS heeft de Toolbox, waardoor de gebruiker toegang heeft tot een uitgebreide  database van bevestigingsartikelen, lagers en tandwielen uit de verschillende normen.
 
De Toolbox is echter meer dan een verzameling 3D modellen.  Elk onderdeel heeft ingebouwde intelligentie, waardoor het plaatsen ervan zeer gemakkelijk gaat en de gebruiker geholpen wordt met suggesties wat betreft afmetingen. Er blijft een link tussen de geplaatste bibliotheek onderdelen en de Database, hierdoor zal wijzigen van een eerder gemaakte keuze gemakkelijk gedaan kunnen worden binnen het menu.
De Toolbox is onderdeel van de ideale workflow van veel SOLIDWORKS gebruikers, hij is namelijk afgestemd op de ‘Hole Wizard’ en de ‘Assembly Hole’ feature. Deze feature maken gaten, zoals de naam al doet vermoeden. De dimensies en uitvoeringen van de gaten zijn net als bij de Toolbox gebaseerd op de verschillende bekende Normen op dit gebied, zoals:
  • Din

  • Iso

  • Ansi Inch/Metric

  • BSI

Maar ook de Australische, Russische en Japanse norm zijn terug te vinden in de database.
 
Om er voor te zorgen dat de gebruikers, die bevestigingsartikelen in de tekeningen plaatsen die ook daadwerkelijk aanwezig zijn in het assortiment van het bedrijf, kan een filter ingesteld worden. Hierdoor zijn alleen de beschikbare onderdelen uit de gebruikte norm zichtbaar in het tekenpakket.
 
Ook kan aan elk onderdeel aangevulde worden met extra meta-informatie. Je kunt denken aan de omschrijving van de leverancier, een bestelnummer, of informatie over aandraaimomenten.
 

Automatisch bouten en schroeven plaatsen met de Smart Fastners functie

Naast het handmatig plaatsen van bevestigingsartikelen biedt SOLIDWORKS de mogelijkheid om dit geautomatiseerd te doen, middels de Smart Fastner feature (lees hier hoe je snel functies zoekt) . De optie Smart Fastner kan een assembly analyseren en gaten herkennen. Wanneer een gat herkend is, zal op basis van de gevonden informatie de juiste bout of schroef geplaatst worden. Dit alles zonder verdere tussenkomst van de gebruiker. De engineer heeft tijdens het plaatsen uiteraard de mogelijkheid om de suggesties van de software aan te vullen. Denk hierbij aan het kiezen voor alternatieve onderdelen, toevoegen van ringen, of kiezen voor extra boutlengte. Het gebruik van de Smart Fastner feature zal het plaatsen van de bevestigingsartikelen aanzienlijk versnellen.

 
Deze videotutorial legt uit hoe je makkelijk bevestigingartikelen plaatst: