Data Management | 2 min Leestijd

In 2 stappen vastgelopen taken opschonen in SOLIDWORKS PDM

Winfred Rozeboom
15-08-19

Je kunt met SOLIDWORKS PDM automatische exporttaken instellen. Deze kun je inzetten in bijvoorbeeld het vrijgaveproces. Zo kun je geautomatiseerd standaard exportformaten zoals .pdf, .step, .dxf genereren van SOLIDWORKS-bestanden.

Het komt wel eens voor dat deze taken blijven hangen in de status ‘canceling’ of ‘suspending’. Daarom is het slim om regelmatig de Task list in de Administration Tool van PDM te controleren op vastgelopen taken. Hoe schoon je deze op? Dat lees je verderop in deze blog.

Let op

Als je onderstaande stappen uitvoert maak je direct wijzigingen in de database. Zorg daarom altijd dat er database backups beschikbaar zijn. Hoe je deze database backups maakt lees je in ons blog “Hoe maak je een back-up van SOLIDWORKS PDM Standard & Professional?”.

Stap 1: Controleer de Task List in de Administration tool

Start de Administration tool van SOLIDWORKS PDM en login als Admin.

Ga vervolgens naar Tasks > Task List, en controleer daar of er al voor langere tijd tasks in staan. Dat zie je in de kolom ‘Elapsed Time’. Probeer ze te stoppen of herstarten. Lukt dit niet? Ga dan door naar de volgende stap.

1

Stap 2: Voer een SQL Query uit op de vault database

Let op: Weet je niet wat een SQL Query is? Ga dan niet verder, maar schakel iemand in die daar verstand van heeft.

De tasks die worden weergegeven in de Task List zijn terug te vinden in de database tabel “TaskInstances” en iedere “TaskStatus” heeft zijn eigen getal als kenmerk. De volledige lijst met alle mogelijke statussen ziet er als volgt uit:

1 [Waiting for host]
2 [Starting up]
3 [In process]
4 [Retrying]
5 [Suspended]
6 [Cancelling]
7 [OK]
8 [Cancelled]
9 [Failed]
10 [Suspending]
11 [Resuming]

Als er een task is vastgelopen in een bepaalde status, dan is dit aan te passen met de onderstaande Query op de Vault Database. In dit voorbeeld wil ik de task die vast is gelopen in de status “Suspending” (10) aanpassen naar de status “Cancelled” (8);

UPDATE TaskInstances
SET TaskStatus = 8
WHERE TaskStatus = 10

Het uitvoeren van deze Query moet gedaan worden in de SQL Management Studio. Login bij de desbetreffende SQL Instance, klap Databases uit en klik via de rechtermuisknop op de Vault database op ‘New Query’. Plak vervolgens bovenstaande Query in het venster en pas deze eventueel aan met de juiste waarden. Klik tenslotte op ‘Execute’.

2

3

Als resultaat zal de SQL Management studio met een bericht onderaan weergeven of de Query succesvol is uitgevoerd en hoeveel Task Statussen er zijn aangepast. De Task List is nu succesvol opgeschoond. Good job!

Op onze blog worden wekelijks relevante artikelen gepost. Zo kun je meer lezen over PDM of andere handige Tips & tricks. Veel leesplezier!

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Winfred Rozeboom