Data Management | 2 min Leestijd

Is SOLIDWORKS PDM de investering waard?

Jeroen Spee
19-08-20

Overweeg je SOLIDWORKS PDM te gaan gebruiken voor het beheer van je SOLIDWORKS productdata? Dan is de hamvraag natuurlijk: is SOLIDWORKS PDM de investering waard? Wat is de meerwaarde van deze software voor mijn bedrijf?

1

Wat is er mis met Windows Verkenner?

Veel bedrijven werken simpelweg in Windows Verkenner (File Explorer). Dit is natuurlijk een vertrouwde omgeving waar iedereen aan gewend is. Daar passen ze bestanden aan, verwijderen ze overbodige bestanden of plaatsen bestanden in de map 'Definitief'.

Misschien werkt dit voor kleine bedrijven. Maar is Windows Verkenner ook geschikt voor gestructureerd databeheer van SOLIDWORKS bestanden? Het antwoord is simpelweg “nee”. Als je je data niet goed beheert kun je veel tijd verliezen en bovendien ligt een fout dan altijd op de loer. In deze blog zetten we deze issues op een rijtje.

Tijdverlies

Als je Windows Verkenner gebruikt voor je SOLIDWORKS bestanden, komen deze ergernissen je vast bekend voor.

  • Je verliest veel tijd aan zoekwerk. Je kan alleen zoeken op bestandsnaam, en niet op metadata. Hierdoor worden onderdelen vaak opnieuw getekend omdat deze simpelweg nergens meer te vinden zijn.
  • Gebrek aan overzicht van revisies. Welke versie van het ontwerp hebben we uitgeleverd aan de klant? Wat als de klant een oude revisie toch liever wil? Welke was dat ook al weer?
  • Lange laadtijden. Het inladen van files vanuit je server kan soms erg lang duren.
  • Onjuiste referenties. Verplaats of hernoem je een onderdeel? Windows verkenner snapt natuurlijk niet de verbanden tussen ontwerpbestanden. Dat betekent dat je tijd kwijt bent aan het zoeken en opnieuw koppelen van files.
  • Er zit geen beveiliging op de ontwerpbestanden. Iedere werknemer, of zelfs stagiair kan een bestand verplaatsen, hernoemen of verwijderen. Met mogelijk verstrekkende gevolgen!
  • Je moet iedere keer het wiel opnieuw uitvinden. Stel, je hebt al ooit een wiel ontworpen, waarom zou je dan weer opnieuw beginnen bij een volgend project?

Deze problemen zijn erg herkenbaar voor iedereen die bij een engineeringsproces betrokken is. Was er maar een oplossing …

Al deze problemen zijn verleden tijd als je gebruik maakt van SOLIDWORKS PDM. Hierdoor heb je meer tijd over en kun je je volledig focussen op het werk dat er echt toe doet, het ontwerpen! Bovendien wordt de PDM-tool geïntegreerd in Windows Verkenner zodat gebruikers gebruik blijven maken van deze vertrouwde omgeving.

2

Heb je SOLIDWORKS Professional of Premium? Goed nieuws!

Als je een geldig onderhoudscontract hebt voor SOLIDWORKS Professional of Premium heb je ook recht op SOLIDWORKS PDM Standard.

De installatie en implementatie hiervan is niet zo eenvoudig. Daarom raden we zeer sterk aan om deze implementatie door onze experts te laten doen. Daar zitten wel kosten aan verbonden.

Welke voordelen biedt PDM Professional ten opzichte van Standard?

PDM Professional zit niet inbegrepen bij een SOLIDWORKS licentie, dus die zal je wel moeten kopen. Maar daar staan dan ook voordelen tegenover!

  • Files worden automatisch genummerd
  • Het is mogelijk je ERP-systeem te koppelen
  • Je kunt automatisch PDF, STEP en DWG-bestanden exporteren
  • Je kunt je bestandsdata standaardiseren via meerdere workflows

Is deze investering het waard?

SOLIDWORKS PDM Professional biedt veel meerwaarde voor engineeringsteams. Wil je weten of het voor jouw bedrijf de moeite waard is?

Daarvoor is een PDM Return On Investment(ROI) tool ontwikkeld. Met deze tool bereken je hoe lang het duurt voordat je de software hebt terugverdiend. In onderstaand voorbeeld blijkt dat het ROI-punt op 10 maanden ligt. Maar dat verschilt natuurlijk

PDM ROI Tool:

3 - b

3

In deze tool moet je specifieke vragen beantwoorden zodat we een goede inschatting kunnen maken van de terugverdientijd. Denk bijvoorbeeld aan aantal engineers, aantal bestanden, etc. Alle factoren worden gewogen en vergeleken met de investeringen.

Ben je benieuwd of PDM voor jou rendabel is? Neem dan contact op met je accountmanager of via ons algemene nummer!

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Spee