Uitgelicht, Design Optimalisatie | 1 min Leestijd

Plaats je parasol op de beste plek met SOLIDWORKS

Arne Van Nieuwenhuyze
27-08-20

Ik zit graag buiten op ons terras, maar liever niet de hele dag in de zon. Gelukkig hebben we een parasol! Maar wat is de meeste ideale locatie? Het is belangrijk dat de parasol meteen goed staat, want ons terras bestaat uit grind, waardoor het lastig is om hem te verplaatsen.

Hoe bepaal je de ideale plek? SOLIDWORKS ‘Add Sunlight’ is dé manier om zonlicht te analyseren. In deze blog leg ik uit hoe je een zonlichtstudie kan doen met SOLIDWORKS Professional of SOLIDWORKS Premium.

Teken je tuin na

1

Teken eerst de situatie na in SOLIDWORKS. Bouwtekeningen kunnen daarbij van pas komen! Zoek op wat de oriëntatie van je tuin is. Weet je het niet? Ga dan gewoon naar Google Maps en check waar het noorden is.

Hoe gebruik je Add Sunlight?

Heb je de tekening af? Vergeet niet een tuinsetje en de parasol toe te voegen!

Voor de volgende stap ga je naar View > Lights and Cameras > Add Sunlight

Add Sunlight is een Photoview 360-functie. Deze rendertool is inbegrepen vanaf SOLIDWORKS Professional.

Met deze functie kan je:

  • De oriëntatie van je tuin/terras bepalen
  • De locatie definiëren. Er zijn enkele voorinstellingen beschikbaar, maar de meest nauwkeurige is met coördinaten, deze kan je ook uit Google Maps halen.
  • De datum. Natuurlijk zeer belangrijk voor zonlicht.

Op basis van de locatie en de datum kan SOLIDWORKS Add Sunlight bepalen hoe hoog de zon staat en dus wat de impact van het zonlicht is.

2

Nu kan je verschillende posities van de parasol uitproberen. Je kan ook het tijdstip aanpassen om te kijken wat de schaduw zal zijn ’s ochtends of ’s middags.

situatie14h_1

Oei, dat is weinig schaduw bij het ontbijt.

situatie14h_2
Maar bij het aperitief aan het einde van de middag hebben we gelukkig meer schaduw!

Laten we nog naar 1 alternatief kijken.

situatie16h

Ja, dit is de optimale positie van de parasol denk ik!

Animeer de zon met Solar Access Study

Nadat je zonlicht hebt toegevoegd kun je een stapje verder gaan. Je kan zelfs een heuse animatie maken. Met de animation wizard is dit kinderspel!

In de animation wizard vind je Solar Acces Study. Hiermee kun je op een gewenste datum de veranderende schaduw bekijken. Deze functie is ook weer beschikbaar vanaf SOLIDWORKS Professional.

6

 

SOLARstudy600x600

Veel succes en natuurlijk designplezier met deze superhandige functie in SOLIDWORKS. Zo kun je voor de nazomer nog snel gemakkelijk de ideale terrasopstelling vinden.

Meer weten?

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken in SOLIDWORKS. De enige vraag is ‘hoe?’ Het antwoord vind je in een van onze vele gecertificeerde SOLIDWORKS trainingen.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Arne Van Nieuwenhuyze