SOLIDWORKS Tips | 2 min Leestijd

Schets 40% sneller in SOLIDWORKS. Versla de klok!

Arne Van Nieuwenhuyze
12-11-20

Als engineer ben je veel tijd kwijt aan 2D schetsen. Deze zijn nu eenmaal belangrijk voor een goede opbouw van 3D onderdelen. Maar kan het ook sneller? Ja! In deze blog geven we je wat eenvoudige tips die je tijdswinst opleveren.

Bewijs maar dat het sneller kan!

Dat gaan we doen! Om dit te bewijzen houden we de muisbewegingen bij die je maakt bij het ontwerpen van een eenvoudig part.

 

Knipsel

De eerste afbeelding laat zien hoeveel muisbewegingen er nodig zijn als je geen shortcuts of mouse gestures gebruikt. Aan de tweede afbeelding zie je dat het tijdsverschil aanzienlijk is: door shortcuts en andere handigheden gaat het ongeveer 40% sneller!

langzaam

Hierboven zie je de flinke reis die je aflegt met de muis wanneer je geen shortcuts gebruikt. De tijd die hiervoor nodig was kwam uit op 8 minuten.

snel

Hierboven zie je de reis van de muis: we blijven een stuk dichter bij huis dankzij shortcuts en mouse gestures. Dit levert een tijdswinst van 3 minuten op, en scheelt je een flink aantal grote bewegingen met de muis. Even los van de efficiëntie, is het beperken van muisbewegingen ook positief voor de ergonomie!

Met welke tools schets je sneller in SOLIDWORKS?

Graag duiken we nog iets dieper in op de tools en opties die we gebruikt hebben.

1 Mouse Gestures

Mouse Gestures (Letterlijk vertaald: muisgebaren) zijn een snelle manier om schetsentiteiten te kiezen. Zo hoef je niet steeds naar de command manager te gaan om de juiste te selecteren.

Je kunt verschillende type gebaren instellen. Hoe doe je dat? Je activeert ze door de rechter muisknop ingedrukt te houden en in de juiste richting te slepen. Je hebt de keuze uit 8 richtingen. Het is even wennen, maar daarna al snel onmisbaar.
Pas ze aan naar jouw voorkeur via Tools -> Customize:

Mouse gestures`1Mouse gestures`2

gebruik mouse gestures

2 Shortcut Bar

De shortcut bar biedt vergelijkbare opties als de mouse gestures. Je activeert de shortcut bar door op de S toets te duwen van je keyboard. Je krijgt een extra venstertje met jouw favoriete schetsentiteiten. Je kunt je voorkeuren aanpassen via Tools -> Customize

 shortcut nar

gebruik shortcut bar3 Keyboard shortcuts

In SOLIDWORKS kan je ook je keyboard shortcuts helemaal naar eigen wens inrichten en onder elke toets een commando plaatsen. Dit doe je ook via Tools > Customize:

Sneltoets

4 Systeemopties

Maar dat is nog niet alles! In je systeeminstellingen kun je nog een paar handige instellingen aanzetten om je snelheid te verhogen. Beide staan standaard uitgeschakeld:

systeemopties

 

Optie: Auto-rotate view normal to sketch plane on sketch creation and sketch edit

Deze optie zorgt ervoor dat elke keer dat je een nieuwe schets start, of een bestaande schets aanpast, je automatisch haaks op de schets kijkt. Hiermee spaar je elke keer het gebruik van de “normal to” functie uit.

 

Optie: Enable on screen numeric input on entity creation Create dimension only when value is entered

Deze optie geeft je de mogelijkheid bij het schetsen van standaard vormen (rechthoeken, cirkels, lijnen, etc.) om meteen de afmetingen in te vullen. Hierdoor hoef je niet telkens zelf “smart dimensions” op te roepen. Wil je jouw schetsentiteit toch op een andere manier bematen? Geen probleem, dan vul je gewoon niets in!

normal to en dimensions inputten

 

Houd de tijd maar eens bij. Je zal zien dat je met deze tips sneller 2D schetsen maakt. Zo heb je minder tijdsdruk en dat werkt een stuk relaxter.  

Meer weten?

Wil je je ontwerpsnelheid verhogen? Volg dan een training van Design Solutions. Of volg een van onze vele 'Tips' webinars. Ieder handigheidje zou je zomaar tijd kunnen besparen! 

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Arne Van Nieuwenhuyze