SOLIDWORKS Tips | 1 min Leestijd

Selecteer verborgen onderdelen in SOLIDWORKS met Component Preview Window

Jeroen Maas
12-08-21

Soms spelen je onderdelen verstoppertje in SOLIDWORKS. Of zijn ze verlegen en durven ze niet op de voorgrond te treden. Dat is niet erg, er is een oplossing.

Het werken in samenstellingen in SOLIDWORKS is over het algemeen erg intuïtief. Maar soms kan het een uitdaging zijn om de juiste referenties (face of edge) te selecteren.

Dat merk je bijvoorbeeld bij het aanbrengen van relaties tussen onderdelen. Onderdelen kunnen bijvoorbeeld achter andere onderdelen liggen of zich op een positie buiten de Viewport bevinden. De viewport is trouwens het ‘raam’ waardoor je naar je 3D ontwerp kijkt.

Hoe kan je verborgen referenties selecteren?

Er zijn verschillende manieren om referenties op moeilijk bereikbare plekken te selecteren. Dit kan door bijvoorbeeld:

  • Zet onderdelen uit
  • Verberg tijdelijk vlakken op onderdelen, zodat de achterliggende geometrie zichtbaar wordt
  • Gebruik de ‘Select other’ functie om door onderdelen te kunnen bladeren

Component Preview Window

Een andere handige functie die je kan helpen bij ‘Component Preview Window’. Deze functie zie je in de ‘Context toolbar’ na het aanklikken van een onderdeel op het scherm of in de ‘Feature Manager Design Tree’.

Het geselecteerde onderdeel wordt dan in een nieuwe ‘Viewport’ geopend terwijl de Assembly zichtbaar blijft in de oude viewport.

Bij het aanmaken van ‘Mates’ kun je nu gemakkelijk referenties op het geïsoleerde onderdeel selecteren. Dit scheelt je weer vele handelingen, zoals het in- en uitzoomen of het uitzetten van onderdelen om de juiste referenties te kunnen selecteren.

Wil je zien hoe het werkt? Bekijk dan onderstaande video over de ‘Component Preview Window’.

Component preview window

Meer weten?

Het zijn soms de kleinste tips die een groot verschil maken. Wil jij ook tijd besparen met wat slimme tips? Neem dan een kijkje bij onze SOLIDWORKS Tips.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Maas