Performance | 2 min Leestijd

Snoep verstandig; SOLIDWORKS op een Apple?

Walter Poot
02-12-20

Regelmatig krijgt de helpdesk de vraag of je SOLIDWORKS op een Apple kan draaien. Het antwoord is: Ja dat kan, maar we raden het niet aan. Je hebt namelijk te maken met beperkingen en performance issues die je niet hebt met een Windows pc. Bovendien wordt het niet ondersteund door SOLIDWORKS of door Design Solutions. Wil je het toch proberen? Lees dan verder. We doen dan wel appèl op je gezond verstand!

Wat wél wordt ondersteund is het maken van een appel in SOLIDWORKS. Dat kan veilig!

apple

SOLIDWORKS is ontwikkeld voor Windows

SOLIDWORKS is software die volledig voor Windows is ontwikkeld en geschreven. Er is dan ook geen versie die direct draait op het Apple Macintosh Operating System (MacOS). Er zijn wel alternatieven, zoals Boot Camp en Parallels, maar daarmee verlaat je de Apple omgeving en draai je eigenlijk Windows op een Apple pc. Deze twee opties worden ook niet officieel ondersteund vanuit SOLIDWORKS support.

Optie 1: installeer Windows via Bootcamp

1024px-Apple_Boot_Camp_alt

Boot Camp is eigenlijk de beste manier om SOLIDWORKS op een Apple te gebruiken. Met Boot Camp installeer je naast je MacOS ook Windows op je pc en ga je bij het opstarten (booten) van de pc kiezen tussen MacOS of Windows. Op deze manier heb je dus een gewone Windows pc en kan je SOLIDWORKS installeren en gebruiken.

Optie 2: Gebruik virtueel Windows via Parallels

parallels

Parallels is een programma dat vanuit het Mac-OS een virtuele Windows gaat starten. Nadeel is dat je naast het MacOS en het programma Parallels ook nog Windows moet gaan draaien. Je start dus eigenlijk twee besturingssystemen en Parallels op die op hun beurt allemaal processorkracht en geheugen nodig hebben.

Wat zijn de nadelen van SOLIDWORKS op een Apple gebruiken?

Het belangrijkste nadeel voor zowel Boot Camp als Parallels is dat beide systemen bijna geen mogelijkheid bieden om door SOLIDWORKS gecertificeerde grafische kaarten en drivers te gebruiken. SOLIDWORKS leunt qua performance sterk op de grafische kaart. Dit zal dan ook zeker bij grote samenstellingen en complexe parts een nadeel kunnen zijn als je SOLIDWORKS op een Apple gebruikt.

SOLIDWORKS op een Apple wordt niet ondersteund; gebruik een Windows PC.

De conclusie is dan ook dat SOLIDWORKS kan worden gebruikt op een Apple door Boot Camp of Parallels te gebruiken maar het wordt niet officieel ondersteund. Het advies vanuit SOLIDWORKS en vanuit Design Solutions is dan ook om altijd een A-merk PC te gebruiken met een door SOLIDWORKS ondersteunde grafische kaart.

Cloudapps

Er zijn wel cloud apps die draaien op alle computers en mobiele devices, bijvoorbeeld 3D Creator en 3D Sculptor. Zo kun je onderweg modelleren. De mogelijkheden van deze apps zijn beperkt in vergelijking met SOLIDWORKS, maar er lijken langzaamaan opties te ontstaan om tóch op een Apple-device te modelleren met je favoriete 3D CAD pakket.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de aanschaf van goede Windows PC? Lees dan de blog ‘Wat is het beste werkstation voor SOLIDWORKS 2021’ of vraag via onze helpdesk ons hardware advies document aan waarin we tips geven over de juiste aanschaf. Bel 053 608 138 of mail naar helpdesk@designsolutions.be.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Walter Poot