Communicatie | 2 min Leestijd

Verbeter de performance van Composer

Arne Van Nieuwenhuyze
19-05-21

Gebruik je Composer en laat de performance te wensen over? Heb je soms last van crashes of grafische issues? In deze blog bieden we je 3 oplossingen! Allereerst behandelen we de grafische kaart en vervolgens 2 settings die het verschil kunnen maken voor de performance van Composer.

Ben je nog niet bekend met SOLIDWORKS Composer? Deze softwareoplossing biedt jou alles om glasheldere handleidingen te maken met gebruik van je bestaande 3D CAD modellen. Denk bijvoorbeeld aan montagehandleidingen voor je producten. Bekijk ook dit webinar voor een verdere kennismaking!

Oplossing 1: Grafische kaart

Het is belangrijk dat je een gecertificeerde grafische kaart hebt en de driver up-to-date is.
Dit kan je nagaan op de site van SOLIDWORKS: https://www.solidworks.com/support/system-requirements

Kijk ook even na of Composer wel degelijk deze grafische kaart gebruikt. In laptops zit een Intel HD chip op het moederbord die soms per ongeluk is geselecteerd. Deze is natuurlijk niet krachtig genoeg voor een grafische applicatie als SOLIDWORKS Composer.

Je kan dit nagaan via het configuratiescherm van de grafische kaart. Hieronder een voorbeeld van een NVIDIA kaart, voor AMD is er een soortgelijke tool:

nvidia configuratiescherm

Je vindt deze tool via het Windows Search Menu. Of klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en selecteer de NVIDIA Control Panel.

Oplossing 2: Composer Settings

Het probleem kan ook liggen aan de Composer Settings. Je hebt een instelling die bepaalt hoe je verschillende onderdelen worden ingeladen.

Zorg ervoor dat je het profiel in Composer op ‘High Quality’ instelt. Dit kan je doen vanuit Composer > File > Preferences

Composer settings

De andere profielen zorgen voor een minder optimale werking en zijn onder andere bedoeld voor troubleshooten.

Oplossing 3: Import settings

Wanneer je een bestand in Composer opent, of exporteert vanuit SOLIDWORKS, heb je de mogelijkheid om de image quality aan te passen (refinement). Hoe hoger je deze zet, hoe meer laadtijd en opslagruimte het kost. Vergelijk het met een foto: hoe hoger de resolutie, hoe mooier het bestand, maar ook veel zwaarder voor je processor!

Welke setting voor jou het beste werkt hangt af van twee belangrijke factoren: de complexiteit van de file en de hardware. Vaak is het niet nodig om voor de hoogste kwaliteit te kiezen. Ook met de laagste refinement heb je vaak een afbeelding die alles laat zien en dus voldoende is voor een handleiding.

lage refinement

Import met laagste refinement: 107 kB file size

 

hoge refinement

Import met hoogste refinement: 590 kB file size

Je past de refinement aan in 2 stappen.

A) Vanuit SOLIDWORKS:

refinement solidworks

Tools > Options > System Options > Export

 

B) Daarna importeren in Composer.

Refinement composer

Meer weten?

Wil je het maximale halen uit SOLIDWORKS Composer? Overweeg dan de Composer Training. In deze training leer je hoe je illustraties opzet en hoe je , doorsneden, detail views en animaties maakt.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Arne Van Nieuwenhuyze