SOLIDWORKS Tips | 3 min Leestijd

Waar je op moet letten bij een SOLIDWORKS import van 3D CAD models

Martin Pieters
04-05-20
solidworks-import-van-3D-CAD-modelsBij het importeren van bestanden in SOLIDWORKS wordt in principe alleen gekeken naar de outlines van het 3D model. De informatie en formules die het andere 3D CAD pakket heeft toegepast om het 3D model te creëren gaat vaak bij dergelijke import verloren. Alleen met de outlines werken betekent dat je minder informatie hebt. Als gevolg hiervan is dat de kwaliteit van het model kan verminderen en dat aanpassen van het model lastig en tijdrovend kan zijn. Voor de kwaliteit van je eigen werk ben je dus sterk afhankelijk van de wijze hoe het model is aangeleverd. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om met een hoge kwaliteit modellen te importeren in SOLIDWORKS.

Waarom is het uitwisselen van 3D CAD bestanden zo lastig?

Net zoals andere professionele 3D CAD pakketten is SOLIDWORKS een zogenaamde SOLID modeler. Dat betekent dat een combinatie van vlakken (surfaces) een bepaald volume creëert, een Solid. Het formaat en vorm van een surface wordt bepaald door de randen (edges). Die edges geven de grens aan waarbinnen de surfaces moet blijven. In SOLIDWORKS worden al deze edges, surfaces en Bodies gecreëerd met behulp van features. Features zijn stappen om een bepaalde vorm, te creëren. Het beschrijven van een 3D vorm is dus vrij complex en bevat veel informatie over posities, richtingen en welke surfaces aan welke edges zijn verbonden.
Andere 3D CAD pakketten gebruiken ook solids, surfaces en edges om 3D CAD models te creëren en werken dus vergelijkbaar als SOLIDWORKS. Het verschil zit vaak in de manier van informatie beschrijven en het manier waarop het wordt opgeslagen. Dit is de reden dat niet zomaar tussen verschillende 3D pakketten van informatie gewisseld kan worden.
 
Waar moet je op letten bij het importeren van 3D modellen?
  • Importeer een solid of een surface
Afhankelijk van het model dat je wilt importeren kan het resultaat een surface of een solid zijn. Bij een import als Surface model heb je een model dat alleen uit oppervlaktes bestaat zonder een volume te vormen. (dit is niet perse slecht: het kan voldoende zijn voor het doel dat je met de import hebt.).
  • Kies een assembly of multibody part
Als gebruiker zijn er instellingen die het resultaat van de import kunnen beïnvloeden. Denk aan de mogelijkheid om de geometrie te herkennen als een assembly of juist als multibody part (part dat uit meerdere losse bodies bestaat). Afhankelijk van je doel maak je hierin een keuze. Het is altijd mogelijk om achteraf een assembly te bewaren als part.
  • Bepaal met welke eenheden je het bestand importeert
Ook heb je de mogelijkheid om de eenheidsinstellingen wel of niet over te nemen (cm versus inch) Deze keuze is afhankelijk van het verdere proces en hoe je de informatie wilt aanleveren (aan de klant). Deze keuze heeft geen invloed op de nauwkeurigheid van het model. Wel voor de weergave van de dimensies. Deze dimensies worden vaak afgerond weergegeven.
  • Bepaal hoe je een geïmporteerd model gaat gebruiken
Vraag je voor elke import af met welk doel je de informatie wilt omzetten naar SOLIDWORKS. Gaat het puur om een indicatie van het volume, moet het volledig nagemaakt worden of is het ‘slechts’ vulling voor bijvoorbeeld een render? In veel gevallen zijn we geneigd een te complex model naar binnen te halen. Bedenk dat het weergeven van elke surface, edge of body rekentijd kost. Haal dus alleen dat naar binnen wat nodig is. Zorg ook dat die delen geen fouten hebben. Gebruik hiervoor de Import Diagnostics tool die standaard staat ingeschakeld. Deze kan verschillende fouten signaleren en ook soms herstellen. Is dat niet mogelijk dan zal je zelf aan de slag moeten.
  • Kies welk bestandsformaat je gaat importeren
De SOLIDWORKS import functie laat tijdens het importeren een lange lijst zien van alle bestandsformaten die worden ondersteund. Bepaalde bestandformaten bieden meer functionaliteiten dan andere, en sommige werken beter voor een vertaalslag  naar andere bestanden. Dus voordat je solids van en naar SOLIDWORKS importeert en exporteert is het belangrijk dat je weet welke bestandsformaten en meest geschikt zijn om te importeren.
 

Wat zijn de beste bestandsformaten om te importeren?

  • Kies bij voorkeur native files.
Er zijn vele pakketten en daarmee dus ook vele bestandsformaten. Van de grote spelers is er de mogelijkheid om deze direct in SOLIDWORKS in te lezen. Je werkt dan met de originele files, de zogenaamde ‘native’ files. Het voordeel van de werkwijze is de mogelijkheid om meer informatie over te hevelen naar SOLIDWORKS. Denk aan features en properties.

Helaas lukt dat niet altijd en is het zeker niet beschikbaar voor alle pakketten. Voor een aantal zijn er zelfs extra voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat je kunt importeren. Voor native Inventor files moet je bijvoorbeeld de software zelf ook geïnstalleerd hebben staan. Pakketen die ‘native’ in te importeren zijn Inventor, Pro/E, Unigraphics, Solid Edge en CADKey.
 
  • Kies voor algemene bestandsformaten als native bestanden niet beschikbaar zijn.
 
Naast deze filetypes zijn er ook algemene filetypes. Deze zijn universeel en bevatten ‘slechts’ geometrische informatie. Dus alleen solids of surfaces en niets over opbouw en eventuele properties van het 3D model. Veelgebruikte algemene extensies in de CAD wereld zijn Step, Iges, Acis en Parasolid. Die laatste is de beste keus als het gaat om SOLIDWORKS. De Parasolid opbouw is gelijk aan die van SOLIDWORKS doordat ze gebruik maken van dezelfde ‘moedertaal’. Hier maak je dus de minste kans op ongewenste verrassingen tijdens de import.

Conclusie

Alles bij elkaar zijn er aardig wat zaken die het importeren in SOLIDWORKS beïnvloeden. Het belangrijkste is dat je goed van te voren het nut bedenkt. Daarvandaan kan je beste instellingen kiezen zodat de import zo min mogelijk tijd kost.

Gaat u van 2D naar 3D ontwerpen? Lees dan ons E-book Upgraden van 2D naar 3D

Vraag het eBook aan <http://info.designsolutions.nl/upgraden-van-2d-naar-3d>

 

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Martin Pieters