SOLIDWORKS | 5 min Leestijd

Wat is het beste werkstation voor SOLIDWORKS 2020?

Winfred Rozeboom
22-04-20

Ieder jaar is de meest gestelde vraag op de helpdesk: ‘Wat voor hardware heb ik nodig voor SOLIDWORKS?’

Daarom publiceren we nu ook weer een vernieuwde blog over het beste werkstation voor SOLIDWORKS 2020. In dit artikel zetten we op een rijtje wat voor processor je nodig hebt, welke grafische kaarten het best presteren, wat voor harde schijf het beste is en hoeveel werkgeheugen je nodig hebt.

Elke nieuwe release van SOLIDWORKS wordt afgestemd op de beschikbare hardware op dat moment. Daarom is het wellicht slim om je systeem te upgraden. Zo haal je het uiterste uit de SOLIDWORKS software.

Wat heb je nodig qua hardware?

Je kunt jezelf een aantal vragen stellen om je een idee te geven of je hardware voldoet. Als je antwoord ja is op onderstaande vragen, dan heb je een stevig systeem nodig!

 • Werk ik met hele grote parts, assemblies of drawings?
 • Maak ik veel gebruik van complexe vormen zoals dubbel gekromde surfaces?
 • Maak ik gebruik van virtuele tests in Simulation?
 • Maak ik gedetailleerde renderingen van mijn ontwerp in Visualize?

Is het antwoord nee op bovenstaande vragen, dan kun je met een iets eenvoudiger systeem toe.

Wat zijn de minimale SOLIDWORKS 2020 hardware-eisen?

De minimale SOLIDWORKS 2020 hardware eisen zijn online te vinden bij de SOLIDWORKS System Requirements.

i9 processor

Welke processor (CPU) is het beste voor SOLIDWORKS 2020?

Een van de belangrijkste elementen van een SOLIDWORKS werkstation is de processor. Het advies is hier eenvoudig; sneller is beter! SOLIDWORKS ondersteunt zowel AMD® als Intel® processors.

Over het algemeen worden processen in SOLIDWORKS door één core uitgevoerd. Dus het is beter om 1 hele snelle core te hebben ten opzichte van meerdere langzamere cores.

Multi-thread technologie

Sommige functies in SOLIDWORKS hebben multi-thread technologie nodig om de belasting/workload te verdelen over de verschillende cores. Het gaat om deze functies:

Bekende processors voor SOLIDWORKS:

 • Intel i7
 • Intel i9
 • Intel Xeon
 • AMD Ryzen 5 of 7
 • AMD Ryzen Threadripper

Intel ‘i’

De Intel ‘i’ generatie is nog steeds heer en meester qua performance van SOLIDWORKS 3D CAD. Zowel de i9 als de i7 presteren goed. Je kunt de resultaten van verschillende systemen vergelijken in de benchmarktest  op de site van SOLIDWORKS. Let op: lagere scores zijn beter!

Intel Xeon

Intel Xeon-processoren zijn gericht op het uitvoeren van meerdere processen tegelijk. Maar in de praktijk blijkt dat de ‘i’-serie beter presteert bij SOLIDWORKS. Vandaar dat onze hardwarepartner CADware alleen maar desktopsystemen voor CAD levert met Intel ‘i’ serie processoren!

Heb je een klein budget?

Heb je geen bodemloze bankrekening en vind je het niet erg af en toe langer te wachten?  Kies dan voor een AMD-processor, die zijn over het algemeen goedkoper. De prestaties zijn iets minder dan Intel processoren. Uitzondering is de Ryzen, die staat in de top 5 qua prestaties.

amd ryzen-1

Hoe zit het met overklokken?

Overklokken van processoren is iets wat alleen door professionals moet worden gedaan. Er kleven namelijk een aantal risico’s aan! Je zou wel de prestaties van SOLIDWORKS op je systeem kunnen verbeteren

Ons advies: Intel i7 met een kloksnelheid vanaf 3.3 Gigahertz

Wij raden een Intel ‘i7’ generatie met een zo hoog mogelijke kloksnelheid aan. Het liefst een van de nieuwe versies. Kies voor een kloksnelheid van 3.3GHZ of hoger afhankelijk van de benodigde performance.  

Welke grafische kaart (GPU) heb ik nodig voor SOLIDWORKS?

Voor goed uitziende renderingen en animaties heb je een krachtige grafische kaart nodig. Die zijn wel relatief duur. Maak de juiste keuze en geef niet meer geld uit dan nodig.

OpenGL / DirectX of Direct 3D?

Grafische kaarten maken gebruik van verschillende programmeertalen. SOLIDWORKS ondersteunt alleen de programmeertaal OpenGL.

Grafische kaarten die gebruik maken van de talen DirectX of Direct3D worden niet ondersteund. Een gaming-PC met een GeForce-kaart is dus niet geschikt voor SOLIDWORKS.

SOLIDWORKS zal soms wel werken, maar als er problemen ontstaan, dan kunnen wij of SOLIDWORKS geen ondersteuning bieden. Dus: kies een grafische kaart die gebruikmaakt van OpenGL.

Wat zijn de beste grafische kaarten?

Dit zijn de grafische kaarten die we aanraden voor SOLIDWORKS

Entry level

 • NVIDIA Quadro P2000
 • AMD Radeon Pro WX 3100

Mid-range

 • NVIDIA Quadro RTX 3000
 • AMD Radeon Pro WX 4100

High-end

 • NVIDIA Quadro RTX 4000
 • AMD Radeon Pro WX 5100

Er zijn betere kaarten verkrijgbaar, maar in de meeste gevallen heb je deze niet nodig. Mocht je echt met extreem grote samenstellingen werken met duizenden onderdelen of hele complexe vormen dan kan het nog interessant zijn om te kijken naar een RTX 5000 kaart. Dan zul je wel je spaarrekening moeten aanspreken.

Kun je meerdere grafische kaarten inzetten in SOLIDWORKS?

SOLIDWORKS 3D CAD kan maar één grafische kaart gebruiken. Het inzetten van meerdere grafische kaarten kan interessant zijn als je met Visualize werkt. SOLIDWORKS Visualize kan wél met meerdere grafische kaarten werken.

Welke kaarten zijn gecertificeerd door SOLIDWORKS?

NVIDIA Quadro, AMD FirePro en de AMD Radeon Pro WX grafische kaarten zijn gecertificeerd voor SOLIDWORKS 2020. Het nieuwst is de Nvidia Quadro RTX-range waarbij nog meer performance verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. Dell, HP en Lenovo stoppen deze Quadro RTX-kaarten inmiddels ook in hun werkstations. Wil je weten of jouw kaart gecertificeerd is? Dat kun je op deze pagina checken. https://www.solidworks.com/sw/support/videocardtesting.html

Online keuzehulp van NVIDIA

Op de website van NVIDIA staat een duidelijk overzicht met concreet advies welke grafische kaarten voor welke verschillende toepassingen van SOLIDWORKS geschikt zijn.

Online keuzehulp van SOLIDWORKS

SOLIDWORKS test regelmatig combinaties van grafische kaarten, besturingssystemen en SOLIDWORKS versies, en publiceert dan de resultaten online. Als je meer zekerheid wilt dat de grafische kaart die je op het oog hebt, werkt met jouw SOLIDWORKS versie, kijk dan bij de Support/Hardware & System requirements/Graphic Card Drivers van SOLIDWORKS.

Tip: om te zien welke grafische kaarten worden ondersteund onafhankelijk van het merk computer, kies bij Computer Vendor de waarde ‘Any System Vendor’.

Ons advies: Nvidia Quadro ‘RTX’-serie

Kies een grafische kaart uit de Nvidia Quadro ‘RTX’-serie voor een optimale performance voor de juiste prijs. Welke grafische kaart uit deze serie je nodig hebt hangt af van je gebruik.

RTX

Welk besturingssysteem is het beste voor SOLIDWORKS 2020?

Officieel ondersteunt SOLIDWORKS de volgende besturingssystemen.

 • Windows 10, 64-bit
 • Windows 7 SP1 ,64-bit wordt niet meer ondersteund door Microsoft, maar SOLIDWORKS ondersteunt Windows 7 nog wel tot en met SOLIDWORKS 2020 SP5.

Windows 8.1. wordt dus niet meer ondersteund door SOLIDWORKS.

Andere besturingssystemen voor SOLIDWORKS

Gebruik je een besturingssysteem dat SOLIDWORKS niet ondersteunt? De software zal waarschijnlijk wel starten, maar je loopt een groot risico dat SOLIDWORKS niet helemaal naar behoren functioneert. Bovendien, SOLIDWORKS geeft je geen ondersteuning als het probleem veroorzaakt wordt door je afwijkende besturingssysteem.

Ondersteunt SOLIDWORKS Apple 2020? Nee.

Ons advies: Windows 10 64 bits

Kies de 64-bits versie van WINDOWS 10. Dan ben je zeker van het functioneren van de software.

Op welk type harde schijf draait SOLIDWORKS 2020 het beste?

SOLIDWORKS vraagt veel informatie op van je harde schijf. Een Solid State Drive (SSD) leest en schrijft sneller informatie dan een conventionele harde schijf (HDD). Daarom raden we je aan een SSD te kiezen. De snelste op de markt zijn momenteel de NVMe-SSD’s.  Voor deze vorm van harde schijven moet je moederbord wel geschikt zijn.

Voor de installatie en gebruik van de software heb je genoeg schijfruimte nodig. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de geïnstalleerde SOLIDWORKS-applicaties. Daar hebben we dus geen concreet antwoord op, omdat dat antwoord simpelweg niet bestaat. Als vuistregel geldt dat minimaal 10% van de harde schijf vrij moet zijn, dus houd daar rekening mee.

Ons advies: neem een kleinere NVMe-SSD en een betaalbare HDD-schijf

Een NVMe-SSD met een grote capaciteit is duur. Om de kosten te beperken kun je een kleinere NVMe-SSD nemen voor het besturingssysteem en SOLIDWORKS. Daarnaast bouw je een tweede, betaalbare SSD of HDD-schijf in voor de programma’s en gegevens die niet tijdsgevoelig zijn.

Hoeveel intern geheugen (RAM) heb ik nodig voor SOLIDWORKS 2020?

Om te zorgen dat de motor (CPU) goed presteert moet je werkstation beschikken over voldoende RAM-geheugen. Het absolute minimum aan RAM is 16GB. Maar bij grote samenstellingen, simulaties, studies of visualisaties is meer geheugen nodig.

Voorkom eventuele capaciteitsproblemen en neem een werkgeheugen van 32GB. Twijfel je hoeveel geheugen je gebruikt? Dit kun je monitoren via taakbeheer (task manager) van Windows.

RAM race

Ons advies: stel je werkgeheugen samen met modules van minimaal 16 GB

De grootte van het werkgeheugen is erg afhankelijk van de grootte van de samenstelling en hoeveel applicaties tegelijkertijd moeten runnen. Gebruik in ieder geval een module van minimaal 16GB! Wil je 32 GB werkgeheugen, dan 2 modules van 16GB of 1 van 32 GB. Tip: probeer zo min mogelijk memory chips te gebruiken zodat je nog extra aansluitingen overhoudt voor uitbreidingen in de toekomst. 

Meer vragen over SOLIDWORKS hardware?

Heb je nog vragen over 3D CAD-systemen die we in dit artikel niet beantwoord hebben? Neem dan contact op met CADware. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de levering van high performance systemen voor CAD-toepassingen.

 

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Winfred Rozeboom